Florovit nawóz przeciwko brązowieniu igieł 1 kg
Najczęstszą przyczyną obumierania drzew iglastych jest niedobór składników pokarmowych. Po pewnym czasie od posadzenia następuje zmiana koloru igieł do jasnozielonego, następnie żółtego, w końcu igły brunatnieją i opadają a drzewo obumiera. Opisane objawy nie są spowodowane przez szkodniki. Są to skutki niewłaściwego zaopatrzenia w składniki pokarmowe - najczęściej występuje niedobór magnezu. Ponieważ przyswajalność składników z gleby zmniejsza się bardzo w glebie suchej, opisane objawy niedoboru najczęściej widoczne są w okresach suszy. Niedoborom tym można zapobiegać poprzez dostarczenie drzewom magnezu, zarówno w drodze nawożenia doglebowego, jak również dokarmiania dolistnego.
Sposób stosowania:
Zalecaną dawkę nawozu rozsypać równomiernie pod koroną drzew lub krzewów. Następnie należy rośliny obficie podlać. Nawóz można stosować przez cały rok w miarę potrzeb. Szczególnie wskazane jest stosowanie nawozu w momencie pojawienia się pierwszych objawów brunatnienia igieł. Nawóz można stosować również w formie oprysków dolistnych. Do tego zabiegu zaleca się około 5% roztwór nawozu (500 g nawozu na 10 l wody). Przy silnym niedoborze zabieg ten należy powtórzyć 2 - 3 razy w odstępach 14-dniowych.
Wielkość drzewa lub krzewu | Zalecana dawka |
---|---|
do 1 m | 25 g/m2 |
od 1 m do 2 m | 50 g/m2 |
od 2 m do 5 m | 100 g/m2 |
od 5 m do 10 m | 150 g/m2 |
powyżej 10 m | 200 g/m2 |
Nawóz polecany jest także pod wszystkie rośliny, u których występuje ryzyko niedoboru magnezu.
Przedwegetacyjnie: dawkę jednorazową 25 g/m2 powierzchni uprawnej należy wymieszać z co najmniej 10-centymetrową warstwą gleby.
Pogłównie: dawkę jednorazową 10 g/m2 powierzchni uprawnej należy stosować posypowo lub dolistnie, opryskując rośliny 5% roztworem przy zużyciu 50-100 ml cieczy użytkowej na 1 m2 powierzchni uprawnej.
Jedna łyżka stołowa zawiera średnio 15 g nawozu.
Skład nawozu:
NAWÓZ WE Typ nawozu - siarczan magnezu.
16,0% (MgO) tlenek magnezu rozpuszczalny w wodzie; 32,0% (SO3) trójtlenek siarki rozpuszczalny w wodzie