DARMOWA DOSTAWA OD 200zł
<
>
Koszyk (0)
Brak produktów w koszyku.
WRÓĆ DO ZAKUPÓW

Cebula dymka żółta Sturon 250g

7,60 zł
(0)
PRODUKT NIEDOSTĘPNY

Cebula Dymka Sturon 8-21 250g 

Holenderska, późna odmiana, bardzo ceniona na naszym rynku.

Cebule są twarde, okrągłe, lekko spłaszczone okryte żółtobrązową, dobrze przylegającą łuską. Posiadają kremowy miąższ i delikatnie ostry smak. Poza walorami smakowymi dymka to także źródło wielu witamin i minerałów. Sprawdza się do bezpośredniego spożycia ale również do dłuższego przechowywania.

Odmiana ta charakteryzuje się silnym wigorem i jest odporna na jarowizację.

Uprawę prowadzi się od wczesnej wiosny natomiast zbiór następuje w drugiej połowie lipca.

Odmiana o dużych, spłaszczonych cebulach o jasnej łusce. Miąższ kremowy o lekko ostrym smaku. Odmiana plenna, przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przechowywania. Należy pokreślić, że wartość opisywanej odmiany polega przede wszystkim na tym, że nadaje się ona zarówno do sprzedaży na rynku warzyw świeżych, jak i do wykorzystania w przetwórstwie. Wysokiej jakości nie traci nawet w wyniku długiego przechowywania.Zalecana rozstawa 5-8x30-40 cm. Termin siewu: marzec-kwiecień. Głębokość siewu: 2-3 cm. Cebula ma spore wymagania glebowe, należy ją uprawiać na żyznym podłożu o wysokiej zawartości próchnicy i składników pokarmowych. Ważne jest też by pole było dobrze uprawione, a ziemia przepuszczalna, a zarazem dostatecznie wilgotna. Poprzez uprawie cebuli z dymki osiągamy wcześniejszy zbiór i większe cebule. Cebulę dymkę wysadzamy wczesną wiosną, zachowując odstępy w rzędzie co 7 – 10 cm, a między rzędami 25 cm. Dymkę sadzimy płytko, aby jej wierzchołek był lekko przykryty. Przez płytki system korzeniowy cebula wrażliwa jest na niedobór wody. Największy plon cebuli można uzyskać na glebach próchniczych, lessach, madach; nie udaje się na gruntach podmokłych i kwaśnych (optymalnie 6,5-7,0 pH).

Twoja ocena


Newsletter
Bądź na bieżąco i zamów newsletter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Newsletter
Bądź na bieżąco i zamów newsletter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuję