Cebula dymka Mix 8-21 250g
Najczęściej cebulę z dymki uprawia się na wczesny zbiór pęczkowy, a także na zbiór z suchą łuską w okresie letnim lub jesiennym. Metoda ta pozwala na wcześniejszy o około 4-6 tygodni zbiór cebuli w porównaniu do uprawy z siewu. Uprawa cebuli z dymki obejmuje dwa etapy. Celem uprawy w pierwszym roku jest uzyskanie małych cebulek zwanych dymką, które po wysadzeniu w drugim roku uprawy kontynuują rozwój wegetatywny, osiągając wielkość handlową. Dymkę można produkować we własnym zakresie, lub nabywać w wyspecjalizowanych firmach produkujących ją metodami ekologicznymi. W każdym przypadku winna być wolna od chorób i nicieni. W drugim roku uprawy dymkę wysadza się w pole wiosną, możliwie jak najwcześniej, gdy tylko pozwalają na to warunki pogodowe. Dymkę można sadzić ręcznie, lub przy pomocy specjalnych siewników do dymki, najlepiej systemem pasowo - rzędowym, stosując rozstawy rzędów podobne jak przy cebuli z siewu. Odległość pomiędzy cebulami w rzędzie powinna wynosić 5 - 8 cm. Nawożenie i przygotowywanie pola pod sadzenie dymki jest podobne jak przy uprawie z siewu.
- Stuttgarter - 25%
- Centurion - 25%
- Red Baron - 25%
- Snowball - 25%