Fasola szparagowa Ibiza 20g Torseed
Fasola szparagowa Ibiza. Odmiana karłowa, średniowczesna, przeznaczona do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa. Strąki bezwłókniste, smaczne, długości 12-13 cm. Gramatura – 20 gram.
dmiana wczesna (liczba dni od siewu do zbioru około 65). Pokrój rośliny średniowysoki, osadzenie strąków — od połowy rośliny. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest bardzo duża liczba strąków (50–60) na roślinie. Strąki cienkie i krótkie, długości 9–11 cm, grubości 0,5 cm, o intensywnej zielonej barwie. Ze względu na niewielki rozmiar stanowią bardzo dobry surowiec do konserwowania, jednakże może być problem z ich zbiorem mechanicznym przy wykorzystaniu typowych kombajnów. Odmiana odporna na antraknozę, tolerancyjna wobec bakteriozy. gramatura: 40g
Norma wysiewu: 80-120 kg/1ha
Termin wysadzania: 2 dekada V
Rozstawa: 45x10 cm
Wegetacja: 65-70 dni
Termin zbioru: 2 dekada VII
Gramatura: 20 g
Wymagania: fasola jest rośliną ciepłolubną, jest wrażliwa na przymrozki, wykazuje dużą wrażliwość na wiatry, dlatego wymaga osłaniania. Niedobór wody powoduje zniżkę plonu oraz pogorszenie jego jakości. Najbardziej wskazane do uprawy fasoli sa gleby przepuszczalne z dużą zawartością próchnicy, nie zaskorupiające się, o pH 6,5 do 7,8. Fasolę uprawia się z siewu wprost w pole. Zbiór rozpoczyna się gdy liście i strąki na roślinie żółkną i zasychają. Plon z 1ha 10-30t.
Fasola szparagowa należy do roślin ciepłolubnych. Stanowisko najlepiej jeśli będzie słoneczne, a podłoże żyzne i bogate w składniki pokarmowe. Nasiona fasoli szparagowej kiełkują w temperaturze 11'C, dlatego też fasolę wysiewamy dopiero na początku maja. Aby wydłużyć plon, fasole warto dosiewać kilka razy co dwa tygodnie.
Strąki fasoli odznaczają się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną, są bogate w białko, witaminy (B1, K, PP, C, karoten), sole mineralne (wapnia, żelaza, fosforu), błonnik oraz zawierają trójterpeny o właściwościach bakteriobójczych, kwasy organiczne, alantoin, cholin, inozytol. Nasiona charakteryzuje duża ilość białka (ok. 20 g białka na 100 g nasion).