Rucola
Rucola (rokietta siewna) jest zaliczana do roślin leczniczych. Dostarcza witamin A, B, C, K, zawiera sporo żelaza, cynku, potasu, wapnia. Liście rucoli zbiera się przed jej kwitnieniem. Najlepszy smak mają rośliny osiągające do 20cm, jednak rukola Eruca Sativa podczas kwitnienia może osiągnąć do 100cm wysokości. Rukola (rokietta siewna) łatwo się rozsiewa. Nasiona z roślin posianych wiosną wschodzą jeszcze w tym samym roku i plonują jesienią. Rukola musi być siana, gdy dzień jest odpowiednio krótki, aby zbyt wcześnie nie zakwitła.
Terminy siewu rukoli: od marca do maja – ale tylko pierwsze dni maja,drugi siew od sierpnia do pierwszych dni września.
Rukola wschodzi już po 4-6 dniach. Do wykiełkowania potrzebuje temperatury od 2 st. Celsjusza. Wyrywa się całe rośliny z korzeniami albo ścina liście.