Scorpion 325 SC 50 ml- zwalcza mączniaka, plamistość, rdze, zarazę ziemniaczaną
SCORPION 325SC
Środek ochrony roślin (Fungicyd) o działaniu grzybobójczym do roślin ozdobnych oraz warzyw w uprawach polowych i pod osłonami. Preparat zwalczający grzyby może być stosowany prewencyjnie oraz interwencyjnie przy zdiagnozowaniu pierwszych oznak patogenów. Środek grzybobójczy do roślin ozdobnych ma postać stężonego koncentratu przeznaczonego do rozcieńczania z wodą i nanoszenia w formie oprysku. Scorpion 325SC Agrecol charakteryzuje się działaniem wgłębnym i układowym.
Zawartość substancji czynnych:
- azoksystrobina (związek z grupy strobiluryn) – 200 g/l (18,2%)
- difenokonazol (związek z grupy triazoli) – 125 g/l (11,4%)
Zastosowanie:/p>
Scorpion 325SC na choroby grzybowe roślin ozdobnych zwalcza takie patogeny jak: mączniak prawdziwy, plamistość liści, rdze, szara pleść, czerń krzyżowych, alterioza, antraknoza.
Na jakie rośliny można stosować Scorpion 325SC 50 ml
- Rośliny ozdobne ( z wyłączeniem ozdobnych odmian jabłoni) uprawiane w polu,
- Pomidor, papryka - uprawiane w polu i pod osłonami,
- Ogórek, cukinia, dynia jadalna - w polu i pod osłonami,
- Kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska), kapusta pekińska, brukselka, jarmuż, brokuł, kalafior - uprawiane w polu.
Stosowanie i dawkowanie
Środek grzybobójczy jest koncentratem rozpuszczalnym w wodzie. Należy go nanosić na powierzchnie roślin w formie oprysku przy użyciu opryskiwaczy ręcznych i plecakowych.
- Rośliny ozdobne: 10 ml w 3-12 litrów wody / 100 m2
- Kapusta i rośliny pokrewne:10 ml w 2-8 litrów wody / 100 m2
- Ogórek, pomidor:10 ml w 5-15 litrów wody / 100 m2
Okres karencji (okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru):
Uprawy szklarniowe i pod osłonami:
- ogórek, cukinia, kabaczek, pomidor, ogórek, papryka, oberżyna, dynia jadalna, truskawka, poziomka - 3 dni,
- malina, jeżyna- 7 dni
- seler naciowy - 14 dni,
- kwiaty jadalne, rośliny zielarski, szpinak, seler listkowy, grupa sałat, rukola, jarmuż - 14 dni,
- cykoria sałatowa- 21 dni,
Uprawy w polu:
- Okres karencji dla roślin ozdobnych i szparagów- nie dotyczy
- truskawka, poziomka, papryka, ogórek, cukinia, kabaczek, patison, dynia jadalna, melon - 3 dni,
- cebula, uprawiana na szczypior, cebula szalotka - 7 dni,
- fasola zwykła, groch zielony, pomidor, oberżyna, karczoch, malina, jeżyna - 7 dni,
- cebula, czosnek, szalotka- 14 dni,
- brokuł zwyczajny, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka (uprawiana na korzeń), burak ćwikłowy, chrzan, rzodkiewka, rzodkiew japońska, rzepa (biała i czarna), brukiew jadalna, salsefia, topinambur, skorzonera, cykoria korzeniowa, seler korzeniowy, seler naciowy, kapusta pekińska, groch zielony łuskowy, fasola zwykła, sałata głowiasta, sałata liściowa, endywia, kapustne liściowe (rukola – rokietta siewna),szpinak, seler listkowy, pietruszka (uprawiana na nać), rośliny zielarskie, kwiaty jadalne – 14 dni
- por, kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska), kapusta brukselska, jarmuż – 21 dni
- cykoria sałatowa - 30 dni
UWAGA!
- Nabycia środków ochrony roślin mogą dokonywać jedynieosoby pełnoletnieposiadające kwalifikacjewymagane od osób nabywających środki ochrony roślin (określone w art.28 Ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o Środkach Ochrony Roślin Dz.U.2018 poz. 1310 z późniejszymi zmianami) dla użytkowników profesjonalnych posiadających aktualne szkolenie.
- Środki ochrony roślin mogą być szkodliwe dla człowieka i środowiska. Dokładne informacje na temat szkodliwości oraz bezpieczeństwa stosowania znajdują się na etykiecie każdego środka - przed użyciem należy zapoznać się z treścią etykiety i postępować ściśle według jej zaleceń.
- Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.
- Opis na stronie ma charakter informacyjny i może ulec zmianie, zgodnie z ewentualną zmianą rejestracji środka. Aby uniknąć nieporozumień, najlepiej przed zakupem zapoznaj się ze szczegółami rejestracji danego preparatu.
- Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.