Azofoska granulowana 1 kg
Nawóz uniwersalny marki Azofoska to najwyższej jakości nawóz dla osób szukających wygodnego i skutecznego sposobu dokarmiania roślin w ogrodzie. Nawóz jest w formie granulatu i przeznaczony jest do dokarmiania warzyw, trawników, kwiatów jednorocznych i wieloletnich, a także drzew oraz krzewów owocowych i ozdobnych. Można go stosować zarówno w uprawach polowych, szklarniowych, pod osłonami i w ogrodzie.
Azofoska to kompleksowy nawóz, który zawiera wszystkie niezbędne składniki pokarmowe gwarantujące prawidłowy wzrost i rozwój roślin.
Azofoska granulat to
- szybko działający nawóz o wszechstronnym zastosowaniu i łatwej aplikacji. Idealnie nadaje się do dokarmiania warzyw, kwiatów jednorocznych i wieloletnich, jak również drzew oraz krzewów ozdobnych i owocowych
- bogata w mikroelementy kompozycja składników pokarmowych o bardzo wysokiej skuteczności działania i łatwo przyswajalna przez rośliny. Stosując Azofoskę sprawisz, że rośliny będą mniej podatne na choroby i szkodniki
- niska zawartość chlorków w nawozie. Czym mniej chlorków w owocach i warzywach, tym lepsze ich walory smakowe oraz dłuższe przechowywanie plonów i wyższa jakość przetworów
- najlepsza do stosowania przed siewem lub nasadzeniami
Stosowanie
Nawóz Azofoska jest łatwy w stosowaniu, wykazuje szybkie i kompleksowe działanie. Znacząco podnosi odporność roślin na choroby i szkodniki. Produkt najlepiej stosować jest przed siewem lub sadzeniem.
- Rośliny jednoroczne. Przed siewem lub sadzeniem roślin całą zalecaną dawkę rozsiewa się równomiernie na nawożoną powierzcnhnię i miesza dokładnie np. grabiami i szpadlem lub pługiem, broną czy glebogryzarką z uprawną warstwą gleby.
- Rośliny wieloletnie. Zalecaną dawkę rozsiewa się jak najwcześniej wiosną, równomiernie na nawożoną powierzchnię, najlepiej jednorazowo. W przypadku nawożenia pogłównego należy unikać rozsiewu nawozu na mokre rośliny oraz nie stosować dawki większej niż 5 kg/100m2.
Dawkowanie
Warzywa
- kapusta późna, kapusta brukselska, kapusta czerwona, kalafior, dynia - 120-150 g/m2 jednorazowo przed siewem/sadzeniem (25% dawki można zastosować 2-3 tygodnie po posadzeniu rozsady)
- cebula, por, seler - 120-150 g/m2 jednorazowo przed siewem/sadzeniem (25% dawki można zastosować 2-3 tygodnie po posadzeniu rozsady) (25% dawki można zastosować pogłównie - nie później niż do 15 czerwca)
- burak ćwikłowy, kalarepa, czosnek, papryka - 60-70 g/m2 jednorazowo przed siewem/sadzeniem (w uprawie buraka 20% dawki 2-3 tygodnie po wschodach)
- pomidor, ogórek, pietruszka, marchew - 100-120 g/m2 jednorazowo przed siewem/sadzeniem
- kapusta wczesna - 80-100 g/m2 jednorazowo kilka dni przed siewem/sadzeniem
- sałata, rzodkiewka, brukiew - 50-60 g/m2 jednorazowo kilka dni przed siewem/sadzeniem
- fasola, groch, bób - 30-40 g/m2 jednorazowo kilka dni przed siewem/sadzeniem
- kukurydza cukrowa 40-60 g/m2 jednorazowo kilka dni przed siewem/sadzeniem
Nawóz należy zastosować możliwie jak najwcześniej, mieszając go z warstwą gleby o miąższości 10-20 cm. Jeśli warzywa uprawiane są w 1 roku po oborniku dawkę nawozu należy zmniejszyć o 20-40%.
Rośliny ozdobne
- chryzantema, piwonia, irys, tulipan, bratek, dalia, słonecznik, cynia, goździk, lewkonia, mieczyk - 50-80 g/m2 jednorazowo, wiosną po rozmarznięciu gleby
- begonia, nagietek, aster, petunia, lilia, aksamitka, narcyz, stokrotka, szałwia - 40-60 g/m2 jednorazowo, wiosną po rozmarznięciu gleby
- szarłat, maciejka, nasturcja, pelargonia, rdest - 30-40 g/m2 jednorazowo, wiosną po rozmarznięciu gleby
- drzewa i krzewy iglaste oraz liściaste – przed sadzeniem - 40-50 g/m2 jednorazowo, wiosną (przed posadzeniem nawóz wymieszać z warstwą gleby o miąższości 20 cm, stosować 50% dawki jeśli stosujemy kompost lub obornik)
- drzewa i krzewy iglaste - 30-40 g/m2 jednorazowo, wiosną (nawozić na powierzchni odpowiadającej średnicy korony mieszając z glebą)
Dla roślin kwitnących latem zabieg można powtórzyć w połowie maja stosując 50% dawki w miarę możliwości nawóz wymieszać z glebą
Drzewa i krzewy owocowe
- drzewa owocowe w 1 roku po posadzeniu - 15-30 g/m2 dwukrotnie, wczesną wiosną i w połowie czerwca
- sady młode (2-4 letnie) - 60-80 g/m2 jednorazowo wiosną
- sady owocujące (powyżej 4 lat) - 40-60 g/m2 jednorazowo wiosną
- porzeczki i agrest - 50-70 g/m2 jednorazowo wiosną
- maliny, truskawki w 1 roku - 40-60 g/m2 jednorazowo wiosną
- truskawki w latach następnych - 20-40 g/m2 jednorazowo wiosną
Nawozić szerokim pierścieniem 20-30 cm od drzewka do końca rozrastających się młodych, nie ciętych pędów korony; krzewy jagodowe w pierwszych latach nawozić wiosną 1 raz; po wejściu w okres owocowania nawozić dwukrotnie 50% dawki 2 tygodnie przed kwitnieniem oraz 2 tygodnie po kwitnieniu.
Trawnik
- rekreacyjne - 30 g/m2 od wiosny, co 4 tygodnie (nawozić po skoszeniu trawy, stosować do 15 sierpnia, nie przekraczać łącznej dawki 150 g/m2 w roku)
Skład nawozu
- 13,3% azot całkowity
- 5,5% - azot azotanowy
- 8,1% - azot amonowy
- 6,1% fosfor w formie pięciotlenku fosforu rozpuszczalnego w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie
- 4,2% fosfor w formie pięciotlenku fosforu rozpuszczalnego w wodzie
- 17,1% potas w formie tlenku potasu rozpuszczalnego w wodzie.
Względnie duża zawartość azotu sprawia, że azofoska jest nawozem typowo wiosennym. Zawiera również magnez (4,5%) i siarkę (21%).
Nawóz zawiera także komplet sześciu mikroelementów: żelazo (0,17%), mangan (0,27%), miedź (0,18%), cynk (0,045%), bor (0,045%) i molibden (0,04%). Mikroelementy mają formę tak zwanych soli technicznych, dzięki czemu są łatwo przyswajane przez rośliny.