Burak ćwikłowy czerwona kula 2 15g Torseed
Burak ćwikłowy Czerwona kula 2.
Odmiana selekcjonowana, bardzo plenna (ponad 70t z hektara). Uniwersalna, przeznaczona na użytek letni, jesienny oraz do długotrwałego przechowywania. Korzeń kulisty, pierścienie słabo zaznaczone, dobrze wykształcone korzenie. Miąższ ciemnoczerwony, soczysty, o wysokich walorach smakowych. Gramatura – 15 gram.
Odmiana wczesna (okres wegetacji ok. 110 dni), plenna tworzy kuliste korzenie o soczystym krwistoczerwonym miąższu.
Polecany do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa i do zimowego przechowywania.
Burak ćwikłowy Czerwona Kula 2 jest soczysty, delikatny w smaku i słodki.
Młode korzenie i liście można jeść na surowo. Jest także smaczny gotowany, suszony, marnowany, pieczony, a nawet smażony (jako chipsy). W sokowirówce można wykorzystać go do zrobienia soku.
Burak ćwikłowy jest źródłem witamin i minerałów- witaminy C, A, B1, beta-karotenu i kwasu foliowego. Właściwości buraka zadbają o nasze włosy, skórę i paznokcie a dzięki zawartość kwasu foliowego jest dobry dla kobiet w ciąży.
Potas który również znajdziemy w burakach wspomoże nasze mięśnie i wyreguluje ciśnienie tętnicze krwi.