Bi terra 100g - do zwalczania pędraków, opuchlaków, szkodników glebowych w trawniku, roślinach
Przeciwdziała szkodnikom glebowym
Produkcja rolna od długiego czasu zgłasza narastający problem, które powodują szkodniki glebowe takie jak pędraki, rolnice, opuchlaki, larwy omacnicy i drutowce. Szczególnie często zagrożenie zauważa się na plantacjach truskawek, malin, borówki amerykańskiej, porzeczek oraz szkółek leśnych i młodych lasów ale i również w uprawach ziemniaków, kukurydzy czy sadach owocowych. Ten problem częściowo wynika z intensyfikacji upraw i braku zmianowania. Istnieje rozwiązanie by w naturalny sposób ograniczyć występowanie szkodników glebowych w postaci preparatów mikrobiologicznych takich jak bi terra, dostarczający mikroorganizmy, które kolonizują glebę w pobliżu korzeni i tworzą niekorzystne warunki do bytowania szkodników.
Preparat bi terra zawiera starannie wyselekcjonowane mikroorganizmy, które zasiedlają obszar wokół korzeni roślin uprawnych, sprzyjając ich zdrowemu wzrostowi oraz zwiększając odporność na warunki stresowe. Działanie tych mikroorganizmów oraz produkowanych przez nie substancji, takich jak witaminy, kwasy organiczne czy specyficzne enzymy czy inne matabolity, sprawia, że środowisko w otoczeniu korzeni staje się nieprzyjazne dla szkodników glebowych, co prowadzi do znacznego zmniejszenia ich występowania. Dodatkowo, wpływa pozytywnie na ilość i jakość plonu.
Bi terra naturalnie zmniejsza występowanie szkodników atakujących korzenie roślin, takich jak larwy turkuci, drutowce, opuchlaki, larwy motyli sówkowatych, larwy omacnicy, chrząszcze, stonka ziemniaczana, pędraki oraz inne, które zimują w glebie, a są obecne w uprawach rolniczych, sadowniczych, warzywnych i leśnych.
Skład
Specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii Bacillus sp. i niepatogennych grzybów saprofitycznych w ilości nie mniejszej w ilości nie mniejszej niż 1x109 JTK i spor na gram produktu
UPRAWA | DAWKOWANIE | STOSOWANIE |
---|---|---|
Rośliny rolnicze | 1 kg/250-350 l wody/ha | 2-3 razy w sezonie, pierwszy zabieg należy wykonać wiosną |
Rośliny warzywne i sadownicze | 2 kg/300-500 l wody/ha | 2-5 razy w sezonie, pierwszy zabieg należy wykonać wiosną |