Dynia makaronowa- Makaronowa Warszawska 2g
Dynia makaronowa Warszawska
Rośliny o krzaczastym pokroju, wytwarzają 6-8owalnych lekko wydłużonych owoców, o skórce początkowo zielonej, późnej żółtej. Miąższ dojrzałych owoców pod wpływem krótkiego gotowania rozpada się na makaron (spaghetti) doskonały do zapiekania. Zawiera ono niewiele węglowodanów, w tym sporo cukrów, trochę soli mineralnych (fosforu, wapnia, żelaza), dużo witaminy A oraz nieco innych witamin. Dynia to bardzo wartościowe warzywo, doskonałe na pierwszą zupkę dla niemowlęcia. Ma dużo cennych witamin i minerałów, sporo beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy C, witamin z grupy B, czyli B1, B2, B6, PP, kwas foliowy pantotenowy, fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Zawiera pektyny, które usuwają z organizmu związki toksyczne i regulują pracę jelit. Jest łagodna, bezpieczna i raczej nieuczulająca. Pestki dyni zawierają sporo cynku.
Dynia makaronowa Warszawska zastosowanie:
- Dynia makaronowa jest bardzo delikatna w smaku.
- Można z niej robić te wszystkie potrawy, które przyrządza się z innych gatunków dyni, ale najefektowniejsze z nich, to dynia gotowana w różnych sosach oraz dynia marynowana w occie. W tej formie zachowuje ona swoją niezwykłą, „makaronową" postać, jeśli ją przekrajać w poprzek na połowę i widelcem delikatnie wyjąć miąższ.
- Często podaje się dynię jako niskokaloryczne spaghetti zamiast klusek.
Miąższ kremowy, o delikatnym smaku, po ugotowaniu/upieczeniu rozpada się na cienkie włókna przypominające makaron spaghetti. Nadaje się do przygotowania warzywnego spaghetti i do nadziewania. Nie jest polecana na zupy i do deserów ze względu na strukturę miąższu. Wiele osób bardzo sobie chwali choćby placuszki dyniowe tworzone w podobny sposób jak placki ziemniaczane.