Trybuła ogrodowa 0,5g
Trybuła ogrodowa (Anthriscus cerefolium) jest rośliną jednoroczną. Należy do rodziny baldaszkowatych. Posiada podobne do pietruszki jasnozielone, wiotkie, pierzaste liście o trójkątnym zarysie. Późnym latem często przebarwiają się na purpurowo. Żebrowane łodygi osiągają około 50-70cm wysokości, rozgałęziają się w górnej części. Kwiaty koloru białego, zebrane w szczytowych baldachach, pojawiają się od maja do czerwca. Roślina wydziela lekki anyżkowy aromat, intensywniejszy od zapachu pietruszki.
Trybuła ogrodowa to bogate źródło witaminy C, prowitaminy A oraz żelaza i magnezu, pozyskuje się z niej też aromatyczny olejek lotny, karoten.
Nasiona trybuły ogrodowej wysiewa się od wczesnej wiosny, tj. od końca marca. Roślina ma nieduże wymagania cieplne i w tym terminie możliwy jest już siew nasion bezpośrednio do gruntu, co znacznie ułatwia uprawę. Nasiona trybuli są bardzo drobne (1g = 450 nasion) dlatego dla ułatwienia wysiewu warto je mieszać z piaskiem. Odległości pomiędzy roślinami powinny wynosić 10-15cm.
Stanowisko uprawy trybuli powinno być pół cieniste. Lubi ziemię zasobną, próchniczą, bogatą w składniki odżywcze oraz przepuszczalną. Roślina nadaje się też do uprawy w skrzynkach i pojemnikach balkonowych.
Pierwsze zbiory aromatycznych listków trybuli są możliwe już po 7-8 tygodniach od siewu, gdy osiągną około 10cm. Aby wydłużyć okres zbiorów do początku jesieni, siew trybuli ogrodowej powtarzamy w parotygodniowych odstępach aż do końca lipca. Podczas suszenia trybuła traci dużą część aromatu. Najlepiej stosować liście świeże, a do przechowywania należy je zamrażać.
Zimą uprawia się ją na parapetach okien od południa, wschodu lub zachodu. Źle czuje się na oknie od strony północnej. Latem zaś śmiało można ją uprawiać na balkonach. Wysiewamy po 20-30 sztuk nasion do doniczek o średnicy ok. 16-20 cm i przysypujemy cienką warstwą podłoża.
Należy ją zasilać co 2 tygodnie płynnym nawozem wieloskładnikowym albo rozcieńczonym nawozem naturalnym (w proporcji. 1:6).
Świeżo zebrane i posiekane listki trybuli ogrodowej są doskonałym dodatkiem do twarogu, omletów, sałatek i surówek warzywnych, zup, baraniny, jagnięciny. W sałatkach i surówkach smak trybuli szczególnie dobrze łączy się z selerem, marchewką, pomidorami i zielonym groszkiem. Aromatyczne listki trybuli dodaje się też do potraw mięsnych, ryb i zup. Do zupy posiekane listki trybuli wrzucajmy jednak dopiero na końcu, gdyż gotowane tracą swój smak. Trybula ogrodowa sprawdza się w mieszance z innymi ziołami, takimi jak estragon, tymianek, szczypiorek, bazylia pospolita, cząber, pietruszka. Wiele osób dodaje trybulę jako zamiennik pietruszki. Dawniej trybula miała zastosowanie w ziołolecznictwie, jako środek moczopędny, poprawiający trawienie, napotny i wykrztuśny. Uprawiając trybulę na działce możemy uzyskać z niej napar (60 gram ziela zalewa się 1l wody) do obmywania twarzy w celu uelastycznienia skóry i działania przeciw zmarszczkom.